Hazır Betonda Kaliteyi Ararken

Betonda kaliteyi ararken hazır betonu ihtiyacınıza uygun olarak sipariş vermeniz ve teslim alırken gerekli kontrolleri yapmanız zorunludur, size kalitesini ölçme imkanı verir, ancak yeterli değildir, zira size kaliteyi garanti etmez. Kalitesizlik riskini en alt düzeye indirmek, muhtemel sorunlardan kurtulmak için işin başında DOĞRU hazır betoncuyu seçmekte yarar vardır.

Herhangi bir ürünün, üretim kalitesini belirleyen ana unsurlar şunlardır:

 

  1. Malzemelerin, hammaddelerin kalitesi, ekipman ve makine teçhizatın kalitesi,
  2. İNSAN kalitesi (bilgi, beeri, motivasyon, yönetim...) Bu nedenle, hazır beton alıncak firmayı seçmeden önce aday firmaların ziyaret edilerek,
  3. TSE standartlarına uygunluk, imalata yeterlilik, laboratuar yeterlilik belgeleri sorulmalıdır. Bunlarla birlikte hazır beton üreten tesislerin
  4. Santral Malzemeleri,
  5. Laboratuar - teknik birikim,
  6. Üretim - taşıma - pompalama kapasitesi,
  7. Referanslar,
  8. Fiyat ve ödeme koşulları vb. konular açısından incelenmesinde yarar vardır.
Üretim, taşıma, pompalama miktarları, laboratuar imkanları, hammadde konusunda tetkiklerin yapılmış olması, raporların varlıkları, geçerlilik süreleri firma seçimi sırasında gözönünde bulundurulmalıdır.
Kalite garantisi ve istikrarı açısından hazır beton firmasının çağdaş bir kalite yönetim sistemine sahip olması (ISO 9001, TSE Belgesi) bir tercih nedeni olmalıdır.
Bununla birlikte ürünlerin istatistik yöntemlerle izleniyor olması, mukavemeti raporlama imkanları önemlidir.

Hazır Beton Temininde Kaliteyi Arayan Tüketiciler Neler Yapabilir?

  1. Beton kalitesi ve istikrarı açısından en iyi hazır betoncuyu belirler ve betonunu ondan temin eder.
  2. Ehil bir elemanını beton kalitesini izlemekle görevlendirir (veya ek görev verir) ve onun asgari düzeyde de olsa eğitimini sağlar.
  3. Bir çökme konisi seti, bir termometre, bir tank veya varil su, 6 adet küp veya silinder numune kalıbından oluşan bir laboratuar kurar. Ayrıca bir de beton tabancası temin eder. şantiyesine yakın yeterli bir laboratuarla, bir uzmanla işbirliği yapar.
  4. Teslim edilen her transmikser betonda irsaliyeyi kontrol ederek betonun siparişe uygunluğundan ve kullanım süresinin geçmediğinden emin olur.
    1. Gözle ve çökme deneyi yaparak beton kıvamının uygunluğundan emin olur.
    2. Transmikser içindeki betonu takip ederek homojenliğinden emin olur.
    3. BETONA KESİNLİKLE FAZLADAN SU KATMAZ, KATTIRMAZ.
  5. Kalıp için hesapladığı beton miktarı ile fiilen kullanılan beton miktarını karşılaştırır. Uyumsuzluk varsa zaman zaman transmikseri boş - dolu tarttırarak teslim edilen beton miktarını denetim altında tutar.
  6. İyi bir beton yüzey kalitesi için döküm işlemi bitiminde mastarlama sonrası tahta mala perdahlaması mutlaka geciktirilerek yapılmalıdır.




HİZMETLERİMİZ